Duurzaam & betrokken

Al 5 generaties

Al 5 generaties lang hecht de groothandel Feyen veel belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en het voeren van een duurzaam beleid, want we zijn er ook voor de generaties na ons. We leveren graag diensten en producten, waar iedereen beter van wordt.

Duurzaam ondernemen betekent voor ons dat we ons inzetten om onze prestaties te verbeteren in gebieden waar we milieu-impact of sociale impact hebben. We zijn continu in ontwikkeling, gebruikmakend van nieuwe technologieën en beschikbare kennis. Samen met onze medewerkers, (keten)partners en klanten willen we met sociaal ondernemerschap innovatieve en werkbare oplossingen bieden om de circulariteit te vergroten.

1899 assortiment

Duurzame ingrediënten

Fairtrade koffie

Onze eigen 1899 koffiebonen zijn Fairtrade bonen, ingekocht en gebrand door Rombouts. Wij hebben voor Rombouts gekozen vanwege haar specifieke samenwerking in Laos, Myanmar en Congo, waar ze zich langdurig aan projecten hebben verbonden gericht op bescherming van het milieu, economische ondersteuning en het verkrijgen van autonomie in de koffieplantenteelt en de verwerking en verkoop van de oogst. 

Certificering

Alle groene bonen voor 1899 koffie zijn gecertificeerd. Deze groene bonen hebben allemaal een keurmerk (UTZ Certified, Fairtrade) én een aantal producten zijn ook nog biologisch geteeld. UTZ en Fairtrade zijn keurmerken voor koffie (en andere producten) die afkomstig zijn van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders. De keurmerken helpen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Het Europees Keurmerk voor biologische producten wordt beheerd door de Europese Unie (EU). Het staat voor de wettelijke eisen die aan biologische productie worden gesteld.

Rombouts duurzaam koffiebonen wassen
Rombouts duurzaam koffieplantage

Circulair programma

Social return

We participeren in ‘Bakkie’ uit Emmen rondom sociale impact en circulariteit rondom de koffie. ‘Bakkie’ is een ontwikkelplek met als grondslag een sociale samenleving waarin iedereen kan meedoen binnen een veilige omgeving. Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt kunnen er binnen hun eigen kaders professioneel en persoonlijk in bloei komen, ongeacht hun achtergrond.

Bekerrecycling

Vanaf juli 2021 worden er geen wegwerpplastics verhandeld en is de conversie van plastic naar kartonnen en bio bekers afgerond. De kartonnen en bio-bekers worden door ons apart ingezameld door middel van bekerverzamelbakken, waarin de bekers worden gestapeld (dit beperkt het afval volume in vergelijking me gewone afvalbakken). Bij levering van bestellingen nemen wij de gebruikte bekers weer terug. Deze worden gesorteerd, zodat er echt geen roerstaafjes of andere rotzooi in blijft zitten. De bekers worden daarna door afvalrecycler Renewi verwerkt en de papier- en kartonvezels worden gebruikt als grondstof voor dozen, kranten of tissues.

Rombouts duurzaam koffieplantage

Droesrecycling

Koffiedroes is een 100% organische reststroom van gemalen koffiebonen en een deel water. Net als de ophaalservice van de bekers, nemen wij gelijktijdig de droes mee retour in een speciale ‘koffiedroeston’. De door ons opgehaalde koffiedroes wordt gereed gemaakt voor hergebruik door het eerst te composteren en daarna klaar te maken voor verkoop als bodemverrijker.

Rombouts duurzaam koffiebonen wassen
koffiebrander
Een ondersteboven driehoek met de sierlijke letters Drents Bakkie

Lokaal en ambachtelijk gebrande koffie

‘Bakkie’ duurzame koffie voor en door iedereen

We participeren in ‘Bakkie’ uit Emmen voor klantspecifieke private label koffie. ‘Bakkie’ is een sociale, circulaire koffiebrander. De koffie die gebrand wordt staat voor ambachtelijk gebrande koffie volgens met een positief constructieve maatschappelijke impact. Deze koffie leveren we onder ons eigen koffielabel 1899 of onder een eigen label van de klant. Met het branden en verpakken van koffie worden leerwerkplekken, ontwikkelplekken en betaalde banen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt gecreëerd. Een structureel lagere milieu impact wordt gerealiseerd door circulariteit door middel van het gebruik van 100% afbreekbare en/of recyclebare verpakkingsmaterialen en grondstoffen en door droes-recycling. Dit is volgens het ‘reduce, re-use en recycle principe’.

Een ondersteboven driehoek met de sierlijke letters Drents Bakkie

Samen voor impact

De droes-recycling levert ook weer werk op voor mensen met een kwetsbare positie tot de arbeidsmarkt.  ‘Bakkie’ is een ontwikkelplek met als grondslag een sociale samenleving waarin iedereen kan meedoen, binnen een veilige omgeving. Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt professioneel en persoonlijk in bloei laten komen, ongeacht hun achtergrond. Bij ‘Bakkie’ komen technische, creatieve en gemotiveerde mensen samen om te maken, ontdekken, groeien, samenwerken, socialiseren, leren, innoveren en ondernemen.

koffiebrander

Eigen brander

Deze koffie wordt gebrand door medewerkers van ‘Bakkie’ in onze eigen Giesen brander in de loods van Drents Bakkie in Emmen. Door middel van deze eerlijke én lekkere koffie draagt Drents Bakkie bij aan een betere wereld. Wij zijn trots op onze participatie in Drents Bakkie en hebben dit dan ook tot uiting gebracht door onder andere het leveren van deze nieuwe koffiebrander. Dus naast de koffie van Drents Bakkie wordt er nu ook een ‘lokaal en ambachtelijk gebrande’ lijn van 1899 koffie voor Feyen gebrand. Deze lokaal en met maatschappelijke impact gebrande koffie komt naast de ander 1899 bonenmelanges welke worden gebrand door Rombouts.

Je eigen ambachtelijke koffie

Interesse in deze lokaal en ambachtelijk gebrande koffie als eigen koffiesmaak? Wij denken graag met je mee in smaak, brandwijze en verpakking.

Rombouts duurzaam koffiebonen wassen

Passie

Vanuit 125 jaar passie is ons private label koffie 1899 ontstaan

Flexibel

Wij denken in duurzame oplossingen en focussen ons op continuïteit en duurzame relaties

Duurzaam

Wij zetten ons in om onze prestaties te verbeteren in gebieden waar we milieu-impact of sociale impact hebben

Betrouwbaar

Bij ons kan veel, we maken waar wat we zeggen en leveren al jaren kwaliteit in product en dienst

Klantgericht

We denken graag mee en maken het je graag gemakkelijk